- 4 větší filety z amura, kapra, tolstolobika nebo tresky, osolit
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1 mrkev, drobně nakájet
- 1 stonek celere, drobně nakrájet
- 1 cibule, drobně nakrájet
- 500g čočky
- 1 bobkový list
- 1,5 zeleninového vývaru
- 1 lžíce rozdrobeného chleba
- 1 lžička, čerstvého rozmarýnu, drobně nakrájet
- 1 lžička tymiánových lístků, drobně nakrájet
- 100g černých oliv
- pepř
- sůl
1. Rozehřát troubu na 180°C.
2. Ve větším hrnci rozehřát lžící másla, osmažit mrkev, celer, přidat cibuli, promíchat.
3. Přidat čočku, bobkový list, promíchat, přidat vývar, vařit, až je čočka měkká.
4. Rozmixovat chleba, olivy, rozmarýn, tymián, 1 lžíce másla a 1 lžíci olivového oleje.
5. Pekáč vyložit alobalem, alobal potřít máslem, posypat pepřem, solí, položit filety, překrýt rozmixovanou směsí, tu přitlačit na filety. Dát do trouby, péct 12 minut.
Prezentace: na talíř vložit čočku, na ni položit filet s propečenou směsí.
Víno: Ryzling vlašský, kabinet.