• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 18 kvě 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

PEČENÁ RYBA S KRUSTOU A ČOČKOU

  • 4 větší filety z amura, kapra, tolstolobika nebo tresky, osolit
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 mrkev, drobně nakájet
  • 1 stonek celere, drobně nakrájet
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 500g čočky
  • 1 bobkový list
  • 1,5 zeleninového vývaru
  • 1 lžíce rozdrobeného chleba
  • 1 lžička, čerstvého rozmarýnu, drobně nakrájet
  • 1 lžička tymiánových lístků, drobně nakrájet
  • 100g černých oliv
  • pepř
  • sůl

1. Rozehřát troubu na 180°C.
2. Ve větším hrnci rozehřát lžící másla, osmažit mrkev, celer, přidat cibuli, promíchat.
3. Přidat čočku, bobkový list, promíchat, přidat vývar, vařit, až je čočka měkká.
4. Rozmixovat chleba, olivy, rozmarýn, tymián, 1 lžíce másla a 1 lžíci olivového oleje.
5. Pekáč vyložit alobalem, alobal potřít máslem, posypat pepřem, solí, položit filety, překrýt rozmixovanou směsí, tu přitlačit na filety. Dát do trouby, péct 12 minut.
Prezentace: na talíř vložit čočku, na ni položit filet s propečenou směsí.
Víno: Ryzling vlašský, kabinet.


Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme