• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 18 kvě 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

PÖRKÖLT ZE SUMCE S HOUBAMI A SE SMETANOU

2 kg filetů ze sumce, nakrájet na kousky 2,5 x 2,5 cm
16 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky (nebo stejné objemové množství lesních hub)
0,5 l rybího vývaru
1,5 dcl smetany ke šlehání
2 lžíce sádla
2 cibule, nakrájet na proužky
2 světlezelené papriky (slovenská, maďarská, ne zelená španělská), nakrájet na proužky
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet na proužky
3 stroužky česneku
1 lžíce mleté papriky
½ lžičky estragonu
½ lžičky saturejky
pepř
sůl

Nakrájené maso opepřit, osolit.
Ve větším kastrolu rozehřát sádlo, přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat, přidat houby, zelené papriky, maso, smažit 3 minuty, opatrně míchat, aby se nepoškodilo maso.
Přidat česnek, když zavoní, přidat mletou papriku, promíchat, přidat rajčata, opepřit, osolit.
Přidat část vývaru, dusit 20 minut, podle potřeby přidávat horký vývar.
Odstavit, přidat estragon, saturejku, smetanu ke šlehání, promíchat, provařit.
Příloha: bílé pečivo.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme