• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 18 kvě 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

RYBY PEČENÉ NA KMÍNĚ

pstruzi, líni, tloušti, štiky, sledi, atd.

tolik ryb, aby se vešly vedle sebe do pekáče, odstranit hlavy
1½  lžíce mouky
1 lžíce kmínu
4 lžíce slunečnicového oleje, nebo 2 lžíce másla
pepř
sůl
zeleninový nebo rybí vývar na podlití
alobal

Na dno pekáče položit alobal, na alobal rozetřít olej, nebo máslo, posypat solí a trochou kmínu.
Ryby osolit, obalit v mouce, posypat kmínem.
Na pánvi rozehřát část tuku, ryby postupně po obou stranách osmažit.
Ryby narovnat do pekáče, mírně podlít.
Pekáč alobalem, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, dusit cca 20 minut.
Občas ryby přelévat výpekem, 5 minut před dokončením přípravy pekáč odkrýt.
Příloha: vařené brambory.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme