• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 18 kvě 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ÚHOŘ MARINOVANÝ V OMÁČCE

1 úhoř, stáhnout, rozdělit na porce
2 lžíce másla
1 ½ lžíce hladké mouky
pepř
sůl

Jednotlivé porce úhoře opepřit, osolit, obalit v mouce.
Na pánvi rozpustit máslo, porce úhoře stejnoměrně osmažit. Bude trvat cca 8 minut, podle velikosti ryby.
Porce vyjmout, uložit do hlubší porcelánové, nebo skleněné mísy, přikrýt.
Výpek na pánvi zředit teplou vodou, 2 – 3 lžíce, provařit a vmíchat do hotové omáčky.
Nebo.
Výpek na pánvi zředit ½ dcl bílého vína (Ryzlink rýnský), zredukovat na polovinu a vmíchat do hotové omáčky.

Omáčka
100 g majonézy
100 g bílého jogurtu
1 větší cibule, drobně nakrájet, propláchnout studenou vodou
drobně strouhaná kůra z ½ citrónu
šťáva z ½ citrónu
1 nakládaná okurka, drobně nakrájet
1 lžíce kaparů, drobně nakrájet
1 menší hrst zelené petržele, drobně nakrájet
špetka cukru
pepř
sůl

Všechny suroviny, kromě citrónové šťávy, pepře, soli, vložit do misky a smíchat.
Přidat zředěný výpek z pánve, ochutit citrónovou šťávou, pepřem, solí.

Omáčkou přelít smaženého úhoře, nechat proležet v ledničce 2 – 3 hodiny.
Příloha: bílé pečivo
Víno:  Ryzlink rýnský, pozdní sběr; Rulandské bílé, kabinet.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme