• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 18 kvě 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

TRESKA S OLIVAMI

4 filety z tresky
2 dcl rybího vývaru
4 lžíce bílého vína (Pálava, Müller Thurgau)
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce másla
máslo na potření alobalu
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
12 oliv bez pecek, rozpůlit (buď všechny černé, nebo 4 zelené a 8 černých)
4 olivy bez pecek, nakrájet na tenká kolečka (černé, nebo zelené, podle chuti)
pepř
sůl

Filety opepřit, osolit.
V pánvi rozehřát máslo, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat česnek, když zavoní, přidat víno, zcela zredukovat.
Přidat, vývar, protlak, rajčata, olivy, pepř, sůl, provařit, míchat.
Do pekáče položit alobal, alobal potřít máslem, posypat pepřem, solí, přidat filety, přelít směsí z pánve, přikrýt.
Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, dusit cca 20 minut.
Příloha: osmažená veka, vařená rýže.
Prezentace: na talíř položit dva filety, přelít směsí z pekáče, posypat krájenými olivami, přidat lístky bazalky.
Víno: Veltlínské zelené, pozdní sběr

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme